Agenda

AGENDA D’ACTIVITATS AEP

Nov
20
Dc
2013
El Gòtic remot: De barcino a Barchinona; de les muralles romanes al Call, passant pel Palau Requesens
Nov 20 tot el dia

Itinerari: Plaça nova, Muralles, Palau Requesens, El Call, Plaça Sant Jaume.

Serà un recorregut per alguns elements patrimonials i monumentals de gran valor històric del territori d’arrencada de la nostra ciutat. Una aproximació a la Barcelona Romana (segles I‐IV) i de la Jueva (segles XIII i XIV).

Durada: 3:30h aprox.

Visita guiada: Ens acompanyarà, un historiador contractat, per l’interior del Palau Requesens (segles XV‐XVI), edifici gòtic que allotja la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona i la Galeria, amb la col∙lecció de retrats, de Catalans Il∙lustres. Durant l’itinerari ens anirà explicant la singularitat del palau i la història de la comunitat intel∙lectual de l’Acadèmia, propulsora de la cultura catalana des de finals del segle XVIII.

Desnivell: +-8,40m, segons dades de l’I.C.C.

Trobada: 9:45h a la Plaça Nova cantonada amb el carrer de la Palla

Preu visita: La tarifa del guia és de 3€/persona.

Inscripció: Necessària, per determinar l’itinerari i la visita.

Darrer dia d’inscripció: el dimecres anterior, 13 de novembre

NOTA IMPORTANT: s’intenta no limitar l’assistència de companys; serà en funció del nombre d’inscrits, que es podria modificar la disposició de la passejada.

Nov
19
Dc
2014
Passejada urbana: La Ribera i el Quarter de Sant Pere Cabdals
Nov 19 tot el dia

De l’ACADÈMIA de BELLES ARTS de SANT JORDI a la CASA-FÀBRICA SERT del carrer TRAFALGAR; passant per LLOTJA de MAR, SANTA CATERINA, CONVENT de SANT AGUSTÍ i SANT PERE de les PUEL·LES

Itinerari: Passeig d’ISABEL II  – MIRALLERS – Plaça de la LLANA – CARDERS – PORTAL NOU

Una pinzellada original i diversa d’uns barris històrics de tradició marinera, comercial, artesanal i fabril. Una ruta per carrers amb un valuós llegat arquitectònic i artístic de l’època medieval.

Matinal a la carta: Enguany i segons disponibilitat de l’inscrit, aquest podrà optar entre realitzar tota la sortida, visitar només l’Acadèmia o fer tan sols l’itinerari. Tot i així, el guiatge recomana  que la majoria assisteixi a la passejada completa, doncs ha estat plantejada com un tot de coneixement urbà.

Durada: La visita serà d’una hora i quart i el recorregut d’aproximadament dues hores.

Visita guiada: Al MUSEU de la REIAL ACADÈMIA de BELLES ARTS, fundada l’any 1775 i amb seu a la segona planta de la històrica CASA-LLOTJA de MAR. On s’exhibeixen unes destacades col·leccions de pintura i escultura d’autors catalans i alhora acadèmics, bàsicament dels segles XVIII i XIX, en un espai  de caràcter únic a Barcelona amb la disposició de galeries artístiques vuitcentistes.

DesnivellL: +- 10,80 m., segons dades de l’I.C.G.C.

Punt de trobada: Tots a la plaça d’ANTONIO LÓPEZ, al començament de la Via Laietana i a peu del monument homònim. A les 9:45 h. els que facin l’activitat íntegra o solament el museu, i a les 11:15 h. els de només passejada.

Preu Museu: La tarifa de la visita guiada és de 7 € per persona.

Inscripció: Serà necessari indicar el nombre i tipus de l’activitat en que s’inscriu. Caldrà apuntar-se a Secretaria o directament a l’organitzador.

Nov
22
Ds
2014
Visita guiada Plaça del Rei
Nov 22 tot el dia

Infomació de la visita: El conjunt monumental de la plaça del Rei és el nucli fundacional del Museu d’Història de Barcelona des que es va crear l’any 1943.

El fet determinant per a l’origen del Museu d’Història de Barcelona va ser el trasllat de la Casa Padellàs, pedra a pedra, des del carrer de Mercaders fins al solar de la plaça del Rei que feia cantonada amb el carrer del Veguer, l’any 1931, com a conseqüència de l’obertura de la Via Laietana.

Les obres de fonamentació de la casa al seu nou emplaçament van permetre descobrir les restes d’una part important de l’antiga Barcino i van donar lloc a una ambiciosa intervenció arqueològica a tota la plaça del Rei que va continuar fins a la Guerra Civil. Aquesta troballa, juntament amb la recuperació del Palau Reial Major arran del desmantellament del museu de Santa Àgata i de la rehabilitació del Saló del Tinell (ocupat fins al 1936 per la comunitat de l’antic convent de Santa Clara de Barcelona), van confirmar la idoneïtat del conjunt monumental de la plaça del Rei com a emplaçament per al projectat Museu d’Història de Barcelona.

Les restes que inclou el conjunt monumental de la plaça del Rei abracen la Barcino romana del segle I aC, la Barchinona visigòtica del segle VII dC i la Barcelona medieval del segle XIII.

La visita al subsòl permet passejar pels carrers de la Barcelona romana, atansar-se a la muralla de l’època, entrar en una tintoreria del segle II dC, veure els vestigis de la primera comunitat cristiana de la ciutat, etc.

El conjunt es completa amb importants edificis medievals, com ara el Palau Reial, la capella de Santa Àgata o el palau gòtic conegut com a Casa Padellàs. En aquest últim edifici s’hi ubiquen les exposicions temporals dedicades a la Barcelona moderna i contemporània.

MUHBA Plaça del Rei

Hora de la visita guiada: 17:00h al Museu d’Historia de Barcelona (MUHBA), Plaça del Rei

Durada de la visita: 1h

Reserves: Confirmació d’assistència per correu electrònic

Nov
18
Dc
2015
4a Passejada urbana: Barcelona als peus!
Nov 18 tot el dia

Perspectives del PLA de BARCELONA, un panorama diferent des dels Turons de La ROVIRA, El CARMEL i La CREUETA del COLL; fent una VISITA gratuïta a l’espai arqueològic de la BATERIA ANTIAÈREA de la guerra civil i les BARRAQUES bastides a la postguerra en el TURÓ de la ROVIRA. S’acompanyarà d’un RELAT sobre el paper dels bombardeigs i la defensa de la ciutat moderna.

Itinerari: De la plaça del Nen de la Rutlla, a les portes del Parc del Guinardó, fins al passeig de la Mare de Déu del Coll – carrer de Llobregòs, a La Teixonera.

Visita al Turó de la Rovira: Ens aproparem al paper

estratègic de la defensa en la guerra de l’aire i el que significa habitar en les barraques del desaparegut Barri dels Canons. Alhora, se’ns mostrarà com els episodis successius de la història de la ciutat, han deixat empremta en aquesta privilegiada balconada muntanyosa.

Durada: La Matinal tindrà una durada total de quatre hores, incloent-hi dos esbarjos. La Visita serà d’una hora i la Caminada es farà en dues hores. Es recomana portar calçat còmode.

Desnivell acumulat: + 310 m., sobre cartografia de l’I.C.G.C.

Punt de trobada: Aquell que realitzi la SORTIDA completa haurà de concórrer a les 9,30 h. davant l’estàtua del NEN de la RUTLLA a la plaça del mateix nom, a tocar l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat prop de l’església homònima; Metro L4 estació Guinardó – Hospital de Sant Pau. Qui opti per fer només la VISITA, haurà d’esperar als excursionistes a les 10 h., davant la caseta del MUHBA a l’entrada del Turó de la Rovira, al cap del carrer de Marià Labèrnia. Apropament amb Bus V17, parada final de la plaça de la Mitja Lluna o també, més a prop del cim, amb el Bus del Barri 119 parada Panorama – Labèrnia.

Inscripció: Cal assenyalar el nombre de persones que acompanyin a l’inscrit i els que exclusivament participin en la Visita, ho hauran d’indicar. Es pot fer a l’Organitzador o bé a Secretaria.

Darrer dia d’inscripció: DIJOUS 12 DE NOVEMBRE

Nov
21
Ds
2015
Visita refugi antiaeri 307 del Poble Sec
Nov 21 tot el dia

Visita al refugi antiaeri 307 del Poble Sec organitzada pel MUHBA. Més informació www.museuhistoria.bcn.cat.

Hora: 17 h

Preu: 3,40 €/persona

Durada: 1 h aprox.

Grup: màxim 15 persones

Si esteu interessats, s’ha de reservar plaça abans del 2 de novembre.

El Refugi 307 del Poble-sec és un dels més de mil que es van construir a Barcelona durant la Guerra Civil. Es un bon exemple de la defensa passiva que va realitzar la ciutat durant aquest període. 

Consisteix en 200 metres de túnels amb una alçada de 2’10 metres i una amplada que oscil·la entre els 1’5 i els 2 metres. Compta amb tres entrades d’accés, i va ser excavat gràcies a l’esforç de molts veïns que es va implicar en la seva construcció. Concebut per protegir la població dels atacs aeris, el Refugi 307 s’ha recuperat i obert al públic per tal de mostrar la crueltat de les guerres i les seves conseqüències.

Després de la visita potser fem un pica pica al Pedra.

Feb
27
Ds
2016
Trobada cultura: Un Tomb per Santa Anna!
Feb 27 tot el dia

Un Tomb per Santa Anna!

Ens aturarem en l’ESGLÉSIA de SANTA ANNA i farem una llambregada a la PLAÇA de CATALUNYA d’abans d’urbanitzar-la

Ens endinsarem en el destacat i alhora isolat Monestir de Santa Anna: temple, claustre i sala capitular, són el que resta de la seva història i valuosa arquitectura. Bastit entre els segles XII i XVI, l’església està vinculada a l’Orde Eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem, que la va fundar en temps de les Creuades.

Durant el 2n i 3r quart del segle XX, es celebraven misses de matinada per als esquiadors i excursionistes que prenien el tren de la línia de Puigcerdà, a l’estació de Catalunya.                                                                                                                                        Després, veurem imaginativament els locals que, enmig i als voltants de la plaça de Catalunya, oferien tota mena d’espectacles entre els anys 1850-1900. Va ser envaïda per nombroses construccions efímeres: carpes, envelats, pavellons, barracons i casetes.

Visita: Guiada que durarà, més o menys, una hora.

Preu: Un euro (1 €) d’aportació a la Parròquia. De franc els menors de 16 anys.

Tancament inscripcions: A Secretaria abans del dijous 25 de febrer.

Lloc de trobada: Placeta de Ramon Amadeu, davant de l’entrada principal. Accés per c/ Santa Anna  29 o per c/ Rivadeneyra.

Hora d’inici: A les 16,30 hores

Nov
15
Dt
2016
5a Passejada urbana: La Barceloneta Recòndita!
Nov 15 – Nov 16 tot el dia

Una RUTA íntima per espais EMBLEMÀTICS. Descobrirem al detall on s’amaguen els seus SECRETS i seguirem els RACONS dels singulars indrets patrimonials: industrial, marítim, cooperatiu i obrer d’aquest barri d’identitat única, entre un passeig davant el mar i un altre enfront el port.

Itinerari: Des de l’Estació de França fins al carrer de l’Almirall Cervera.

Visita: A la Casa de la Barceloneta 1761, exemple d’edifici d’habitatge original recentment recuperat i museïtzat.

Durada: La sortida durarà unes 3.30 h, comptant la Visita a la Casa.

Desnivell: +1,2 – 3,6 m., segons cartografia de l’I.C.G.C.

 Trobada: A les 10 h en el Vestíbul de l’estació, davant l’Espai Gastronòmic L’Estació de França, a l’avinguda del Marquès de l’Argentera 6.

Inscripció: A secretaria o al mateix vocal, indicant el nombre de persones que assistiran.

LÍMIT INSCRIPCIÓ : DILLUNS 14 de NOVEMBRE

Mai
30
Dt
2017
6a Passejada urbana: Montjuïc, 8 mirades de la muntanya domesticada!
Mai 30 – Mai 31 tot el dia

Una PASSEJADA MATUTINA on donarem un cop d’ull a 8 PARATGES, alguns temàtics, de destacada riquesa botànica, arquitectònica i ornamental de l’emblemàtic parc urbà:

Ermita de Santa Madrona, l’única de les 7 erigides que resta dempeus.

Antic Jardí Botànic i una falsa masia entre els arbres més singulars i alts.

Els Miradors del Migdia i de l’Alcalde entre el vistós Camí del Mar.

Jardins Joan Brossa, un boscany mediterrani on hi va haver atraccions.

Jardins Mn. Cinto Verdaguer amb la col·lecció de plantes aquàtiques.

Jardins Laribal, el degà, amb els de la Colla de l’Arròs i la Font del Gat.

Teatre Grec, els jardins del Claustre i Amargós on hi ha l’Arbre del Corall.

Itinerari: Circular, finalitzant al Teatre Grec.

Visita: : Només es faran als llocs i espais de lliure accés.

Durada: La sortida durarà unes 4 h., comptabilitzant les parades.

Desnivell: 100 m., sobre dades de l’I.C.G.C.

Trobada: A les 9 h. davant l’entrada principal del Palau Nacional, seu del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Inscripció: Caldrà ressenyar les persones que acompanyin a l’inscrit. Es podrà fer a secretaria o contactant directament amb el vocal.

Darrer dia d’inscripció: DILLUNS 29 de MAIG

Jardins Laribal, jardinets de la Colla de l’Arròs (1918-23)

La Foixarda, pavelló dels Ramaders (1929)

Deixa un comentari