8a passejada urbana: Monestir de Pedralbes i Castell de l’Oreneta

Quan:
20 Novembre 2019 tot el dia
2019-11-20T00:00:00+00:00
2019-11-21T00:00:00+00:00
Contacte:
Josep-Maria Llorens

És una doble proposta: visitar el meravellós conjunt gòtic del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes i a continuació caminar per un bosc dins la ciutat; es tracta de l’espai forestal i les restes de la torre-castell de l’Oreneta, des d’on es pot contemplar una singular vista sobre la ciutat i el front litoral.

Un itinerari conduït per l’organitzador, que anirà plantejant un relat de la història, l’arquitectura i l’art dels elements més destacats del recorregut.

El monestir de Petras Albas ha esdevingut una mena de tresor amagat de Barcelona, tranquil i màgic en un extrem de Sarrià i el Parc del Castell de l’Oreneta, un sorprenent oasi aïllat del brogit urbà, amb una vegetació primigènia mediterrània i d’arbres fruiters del passat agrícola de l’indret.

La primera referència documental de Pedralbes és de 986. El monestir va ser fundat per la Reina Elisenda de Montcada l’any 1327, amb el suport del seu espòs, el rei Jaume II el Just, que morí aquell mateix any. El convent va ser ocupat per monges clarisses des del principi.

L’Oreneta va ser adquirit per l’Ajuntament. Era un antic mas, de resultes de la fusió per matrimoni de dos predis, on la família Tous va construir l’any 1898 el castell que li dóna nom i que va ser ampliat en el 1905.

Visita: 2 etapes: 1a Monestir i 2n Castell de l’Oreneta.

Durada: 3 h aprox. (+ o – la meitat en cada etapa)

Desnivell: 59,50 m segons topogràfic de l’I.C.G.C

Com arribar-hi: FGC: L6 Reina Elisenda i BUS: línies V5, H4, 63, 75, 78.

Trobada: A 3/4 de 10, davant la porta de l’ESGLÉSIA, en la mateixa plaça del Monestir.

Preu entrada museu: reduïda 3,50 €. Gratuïta per membres del Gaudir + Barcelona, titulars de la targeta Rosa, menors de 16 anys i persones amb discapacitat i el seu acompanyant.

Darrer dia d’inscripció: dilluns 18 de novembre

INSCRIPCIONS EN AQUEST ENLLAÇ

Conjunt del monestir i el convent

Font de l’Àngel al claustre davant el Refectori

Parc Castell de l’Oreneta, mirador damunt el monestir

Parc Castell de l’Oreneta, torre de flanqueig en el turó de La Bonavista

Sepulcre de Berenguer i Elinor d’Anglesola a l’ésglésia, segle XIV

Vista parcial de l’església i el claustre des del jardí medicinal