Activitats

Jun
15
Ds
2019
tot el dia Sortides en diumenge: Pic dels P...
Sortides en diumenge: Pic dels P...
Jun 15 – Jun 16 tot el dia
Excursió de mitjana dificultat i força espectacular per les panoràmiques del cercle dels Pessons i el bonic recorregut per la successió d’estanys. Itinerari: Grau Roig (pàrquing), Estany Primer (Bar), Estany de les Fonts, Collada dels[...]
Jun
26
Dc
2019
tot el dia Sortides en dimecres: Puig Dòrri...
Sortides en dimecres: Puig Dòrri...
Jun 26 tot el dia
Itinerari: Pla de les Barraques, Roc Blanc, El Teixidor, Pas dels lladres, Puig Dòrria. Distància: 9,7 km Desnivell: 655 m Durada: 4,30 h Esmorzar: Ribes de Freser Dinar: de carmanyola Trobada: Fabra i Puig a les[...]
Jun
29
Ds
2019
tot el dia Alta muntanya: Pic de l’Infern, ...
Alta muntanya: Pic de l’Infern, ...
Jun 29 – Jun 30 tot el dia
Itinerari dissabte: Des de la central de Daió (Queralbs) pujar per les gorges del Freser fins al refugi de Coma de Vaca. Recomanem portar banyador. Itinerari diumenge: Ascensió fins al coll de Tirapits, Pic de[...]

Sortides en diumenge: Les Presses, Puig Rodó (Garrotxa)

Quan:
15 Setembre 2018 – 16 Setembre 2018 tot el dia
2018-09-15T22:00:00+00:00
2018-09-16T22:00:00+00:00
Contacte:
A. Alcalà

Caminada entre alzinars, rouredes i boniques fagedes sortint de la localitat de Les Preses a la Garrotxa, en la que pujarem als panoràmics miradors de la Serra del Corb, el Puig Rodó (906 m) i la Roca Lladre (907 m) Un recorregut on passarem per les encantadores ermites de Sant Martí del Corb i de Sant Miquel del Corb, per també visitar el Volcà del Racó. Una ruta amb vistes i molt distreta.

Itinerari: Les Presses, Volcà del Racó, Font del Racó, Sant Miquel del Corb, Sant Martí del Corb.-Roca del Lladre, Font Martinell, Font dels Cingles, Puig Rodó, Àrea Carbonera, Àrea de Xenacs (dinar), Les Presses.

Distancia: 12,700 km

Desnivell: 700 m

Durada: Unes 6-7 h amb parades i dinar.

Esmorzar: Donat que l’itinerari serà entretingut, per les vistes i les visites (si fa bon temps), ho farem en ruta, aprox. a 1 hora de la sortida. Cal portar-lo a sobre

Dinar: de carmanyola a l’àrea recreativa de XENACS. Possibilitats de deixar cotxes en aquest àrea, ja que té accés per carretera i ens estalviarem de carretejar el dinar i d’una baixada a peu una mica complicada fins a Les Presses.

Trobada per sortir de marxa: a les 8,30 a Les Presses, pàrquing de la piscina municipal.

Trobada prèvia pels portadors d’amics sense vehicle propi: a les 7 a Fabra i Puig o el lloc on convinguin entre xofers i companys.

 

DESCRIPCIÓ SORTIDA:

Excursió molt bonica i variada.

Variada per diverses raons; una per la catalogació de “fàcil”, ja que en un 90 per cent ho és, però la forta pujada que hi ha des de l’ermita de Sant Martí fins al coll del Baixant d’en Camps la podria fer augmentar a dificultat “mitjana”; després també és variada per la quantitat d’indrets interessants pels quals passarem, ja que visitarem el cràter d’un volcà, dues ermites, diverses fonts, dos cims, un mirador, una cova, dos avencs, una carbonera, i una àrea recreativa, tot això mentre travessem frondosos boscos de faigs, roures i alzines, principalment a la part obaga de l’excursió, majoritària durant tot el recorregut.

També gaudirem d’unes grans vistes des dels dos cims, principalment de l’olla d’Olot, la vall del Corb i d’en Bas, i del Pirineu des del Canigó fins al Puigmal, el Puigsacalm, el Far, Cabrera, i un llarg etcètera de muntanyes i boscos.

Iniciem el recorregut a l’aparcament que hi ha al costat de les piscines municipals de les Preses.

Allí hi ha un cartell que ens indica el camí al volcà del Racó. És una estreta pista cimentada que hem d’abandonar molt aviat, ja que mena a una casa particular.

Els senyals de color groc ens indiquen el corriol que s’enfila a la dreta (també hi ha un rètol de fusta en un arbre).

El corriol molt fresat no té pèrdua i va guanyant alçada per dins d’una roureda fins a arribar al volcà del Racó, el crater del qual està ocupat per un camp cultivat.

Just a l’entrada del cràter hi ha un cartell informatiu dels diversos camins que podem seguir. Nosaltres hem de girar a la dreta, però abans podem fer una circumval·lació al cràter, ja que la vista des de l’altre costat és millor.

Una vegada feta aquesta volta, seguim el camí de la dreta i pocs metres més amunt hi ha una nova cruïlla amb un cartell, hem de seguir l’ample camí que porta directament al mas del Racó; just abans d’arribar-hi, i per tal de no entrar a la finca privada, hi ha a la dreta uns graons que porten a un corriol que voreja, una mica enlairat, l’esmentada masia.

Ara el camí bàsicament planeja i aviat trobem la font del Racó, en total estat d’abandonament i que no raja.

Seguim el camí per dins d’una bonica fageda, que després d’una curta baixada ens deixa al davant del bonic indret on hi ha la no menys bonica ermita romànica de Sant Miquel del Corb. Aquí farem una aturada obligatòria, ja que l’indret és realment màgic. Bon lloc per fer un mos.

Seguim la pista que continua baixant fins a arribar al gran mas de l’Antiga. Al davant mateix hi ha la font del mateix nom, aquesta sí que raja. Al costat de la font hi ha una taula de pedra.

Ara seguim la pista a la dreta i en pocs metres arribem a l’indret de l’ermita de Sant Martí del Corb.

Bastida en una raconada del camí i amb una escalinata de pedra que hi porta. Amb una gran porxada. Al costat mateix també hi ha una font que també raja.

Tant l’ermita de Sant Miquel com la de Sant Martí són molt boniques, però els indrets on estan emplaçades són totalment diferents, en la primera ens trobem en un espai obert i assolellat i en la segona en un espai tancat i ombrívol.

A la sortida de l’ermita hem de posar atenció, ja que el camí que hem de seguir és una pista on hi ha una cadena, també hi ha els senyals de color groc. Aquesta pista esdevé camí i comença una forta pujada en successives llaçades per dins del bosc. A la part final la pujada s’accentua i el camí queda a estones interromput per arbres caiguts.

Finalment arribem al coll del Baixant d’en Camps. Un indret bonic on conflueixen quatre camins.

Curiosament passarem per aquests quatre camins.

Un és òbviament pel que hem arribat al coll, a l’esquerra en veiem dos, un de molt evident i un altre que costa una mica més de distingir i a la dreta segueix un altre camí.

Primer anirem pel de l’esquerra que costa una mica de distingir al començament, que és el situat més a l’esquerra. Després dels primers metres, el corriol és molt evident i va resseguint més o menys el caire del cingle.

En un punt hi ha una balconada amb molt bona vista. Seguim el corriol i arribem al vèrtex geodèsic del puig de Rocalladre de 907 m d’altitud. La vista és molt extensa sobre el vessant N (Olot, la vall del Corb i Canigó) però als altres vessants queda una mica tapada per la vegetació, però malgrat tot podem veure el Puigsacalm i el Far.

Seguim el camí, que ara en moltes estones passa pel caire mateix del cingle i baixem fins al coll de les Falgueres.

En aquest punt hem de posar atenció de no seguir recta, ja que el camí que hem de seguir surt a la dreta. Aquí retrobem les marques de pintura groga que havíem abandonat al coll del Baixant d’en Camps.

Després tenim l’opció de baixar fins a la cova de Rocalladre. Una fita ens assenyala un esborrat corriol que hi mena, però potser és millor seguir el camí uns metres més i baixar-hi pel camí que el track fa servir per tornar, ja que és més curt i molt més ben marcat.

Després de visitar aquesta cova tornem al camí principal i arribem de nou al coll del Baixant d’en Camps pel qual havíem dit segon camí de l’esquerra (el més evident).

Ara seguim recta pel camí que ens quedava per passar.

Durant la caminada pel cingle hem anat pel vessat solell de la muntanya, ara tornem a l’obaga. El camí per la fageda és molt bonic.

Passem per l’eixuta font del Martinell, a continuació un cartell ens indica l’indret on hi ha l’avenc del Clot del Cingle, més endavant la també eixuta font del Cingle.

Entre la vegetació a estones s’entreveu el puig Rodó. En arribar a un collet trobem el camí que hi porta. És un curt camí molt ben arranjat, amb baranes de fusta.

Al cim del puig Rodó, de 909 m, hi ha una gran taula panoràmica que descriu la vista de 360º de la que gaudim. És també, un indret molt bonic.

Tornem al collet anterior i seguim l’ample camí de la dreta.

En un revolt a l’esquerra hi ha l’avenc del Clot de les Gripies i a la dreta la reconstrucció d’una carbonera. Ara per una àmplia pista arribem al punt d’informació i a l’àrea Recreativa de Xenacs, on arriba una pista asfaltada. Aquí dinarem. Possibilitat de deixar cotxes per estalviar-nos la baixada a peu i per no carreteixar el dinar.

Un planer i curt camí ens acosta a un nou mirador sobre l’olla d’Olot. Tornem a l’àrea de Xenacs i just al costat de la pista asfaltada arrenca un molt fressat camí que comença el descens.

Sort que el camí és molt ben marcat i fressat perquè la baixada és molt sobtada i mantinguda, en successives i curtes llaçades. Hem de posar atenció en una cruïlla poc senyalitzada que ens porta directament a l’inici d’una nova pista asfaltada que passa pel costat de tres masies abans d’arribar al poble per un pont que hi ha just al davant de l’església; passat el pont hem de girar a la dreta, ja que estem en el carrer que porta a les piscines Municipals, on hem començat aquesta bonica excursió.

 

HORARIS DEL RECORREGUT (total 3 h 40 min):

– Aparcament -> volcà del Racó: 30 min

– Volcà del Racó -> font del Racó: 15 min

– Font del Racó -> Sant Miquel del Corb: 15 min

– Sant Miquel del Corb -> mas i font de l’Antiga: 10 min

– Font de l’Antiga -> Sant Martí del Corb: 05 min

– Sant Martí del Corb -> coll del Baixant d’en Camps: 35 min

– Coll del Baixant d’en Camp -> puig de Rocalladre: 10 min

– Puig de Rocalladre -> cova de Rocalladre: 15 min

– Cova de Rocalladre -> coll del Baixant d’en Camps: 10 min

Coll del Baixant d’en Camp -> font de Martinell: 05 min

– Font de Martinell -> puig Rodó: 25 min

– Puig Rodó -> mirador de l’àrea Recreativa de Xenacs: 20 min

– Mirador -> aparcament: 25 min

 

També podeu seguir aquest itinerari i d’altres al blog en aquest enllaç.

Comments are closed.